Wednesday, May 6, 2020

Onlajn nastava-Hemija,8. razred,8.čas (11.-16.maj)


Драги моји ученици,

У току 8. недеље онлајн наставе обрадићемо молекуле који су у природи веома распрострањени у биљном и животињском свету. Наиме, ова врста органских једињења су основни извор енергије за сва жива бића. То су :

Угљени хидрати

Наравно, ми се свакодневно срећемо са оваквим супстанцама које су углавном слатког укуса и називамо их : шећери. у природи се налазе у разном воћу, поврћу и другим биљкама. Неки шећери су и добили назив по томе где су откривени: воћни шећер ( налази се у воћу) или грожђани шећер (изолован је из плодова грожђа). Из неких биљака (шећерна репа или шећерна трска) прерадом се добија шећер који се у свакодневном животу користи за заслађивање и називамо га :обичан шећер.
Такође, неке врсте шећера, биљке користе као резервну храну (енергију), као што је скроб (кромпир, житарице), а неке врсте шећера се користе као градивне јединице ( дрвенасти део биљака, памук) : то је целулоза.
За све ове супстанце ( воћни шећер,грожђани шећер, скроб, целулоза ) утврђено је да се састоје од угљеника (C ) , водоника ( H ) и кисеоника ( O ).Такође је утврђено да саставу ових супстанци одговара општа формула :
Cn (H2O)n
То значи да однос броја водоникових атома и броја кисеоникових атома је исти као у води (2:1) па се има утисак да су угљеникови атоми окружени молекулима воде и добили су назив УГЉЕНИ ХИДРАТИ(хидро је вода). У науци се користи израз: САХАРИДИ
Овакав сасатав молекула појављује се и код других органских супстанци али то не значи да морају бити шећери ( Етанска киселиа:CH3-COOH има исти однос атома C2 (H2O)2 али није слатког укуса и није шећер.
Припадност неког једињења одређеној класи не одређује његова молекулска формула већ начин на којим су атоми елемената у молекулу међусобно повезани, односно функционална група.
Функционална група одређује физичка и хемијска својства (особине) једињења , а самим тим и припадност некој класи (врсти) једињења.
Из свих ових примера угљених хидрата уочава се заједничко порекло ових супстанци: то је биљни свет.
Угљени хидрати настају у зеленим биљкама из угљеник ( CO2 ) оксида и воде, у зеленом пигменту - хлорофилу у присуству светлости. Сунчева светлост је извор енергије. Овај процес се назива фотосинтеза.
енергија
n CO2 + n H2O -------- Cn (H2O)n + n O2

Подела угљених хидрата:
Постоји подела угљених хидрата према сложености молекула на:
1. Моносахариди - то су најједноставнији угљени хидрати који се не могу разложити на једноставније молекуле ( а да су ти молекули такође угљени хидрати)
2. Олигосахариди - то су угљени хидрати који се могу разложити ( дејством воде у киселој средини- хидрилиза) на два до десет молекула моносахарида и називају се дисахариди
3. Полисахариди - то су молекули који се хидролизом разлажу на веома велики број моносахарида ( 100 000 и више)


Е, сада да видимо редом шта је шта:

Моносахариди
Већ смо рекли да су то најједноставнији угљени хидрати.

Шта су по хемијском саставу моносахариди?

По хемијском саставу моносахариди су полихидроксидни алдехиди ( садрже поред више хидроксидних група и алдехидну групу -називају се алдозе или
полихидроксидни кетони ( поред више хидроксидних група садрже и кето групу - називају кетозе .
Наставак - оза представља ознаку за угљене хидрате.
Такође, моносахариди се деле према броју угљеникових ( C) атома у молекулу:
ако садрже три (C ) атома називају се - триозе
ако садрже четири (C ) атома називају се - тетрозе
ако садрже пет ( C ) атома називају се - пентозе
ако садрже шест (C ) атома називају се - хексозеозе
Најважнији моносахариди су са пет угљеникових атома ( пентозе - улазе у састав DNK ) и са шест угљеникових атома ( хексозе)
Ми ћемо се упознати са угљеним хидратима са шест угљеникових атома ( C6 H12O6 ):
То су :
Глукоза - садржи, поред хидроксидних група, алдехидну групу ( алдо хексоза)

H
C = O
CH OH
CH OH
CH OH
CH OH
CH OH
CH2OH

Глукоза ( грожђани шећер) је најраспрострањенија у природи.

Глукоза је и састојак крви, односно шећер који, сагоревањем у нашим ћелијама, обезбеђује енергију.

Фруктоза ( воћни шећер)- садржи, поред хидроксидних група, кето групу (кетохексоза)




CH2OH
C = O
CH OH
CH OH
CH OH
CH OH
CH2OH


Моносахариди су чврсте кристалне супстанце, беле боје и слатког укуса. Због поларних хидроксидних група добро се растварају у води.

Дисахариди:

Најзначајније су :
сахароза - (обичан шећер) коју користимо за заслађивање и
лактоза - ( млечни шећер) уносимо са млеком
Главно хемијско својство дисахарида је да у реакцији са водом ( у киселој средини)- ходролизом дају два молекула моносахарида.

Полисахариди:
Велики молекули изграђени од великог броја истих или различитих моносахарида. Основа су биљног света. Најзначајнији су : скроб и целулоза
Скроб - је резервна храна биљака ( кромпир, житарице)
Целулоза - гради зидове биљних ћелија (дрвенасти део биљака, трава , сено ,памук итд)
Полисахариди немају сладак укус, а изграђени су од молекула глукозе .
Због различитог начина везивања молекула глукозе скроб је делимично растворљив у води а целулоза се не раствара у води.

Употреба угљених хидрата:
Скроб се користи у исхрани човека и животиња, а у хемијској индустрији за прављење лепка и алкохола.
Целулоза за човека нема хранљиву вредност јер немамо ензим за разградњу, али је корисно уносити због правилног рада црева . У индустрији се користи за добијање хартије, вате, целогана, експлозива и вештачких влакана.

Домаћи задатак:
1. У којој реакцији у пpироди настају угљени хидрати?
2. Како се деле угљени хидрати по сложености молекула?
3. Шта су моносахариди?
4. Шта су по хемијском саставу моносахариди?
5.Каква је разлика између глукозе и фруктозе?

Напомињем да у сваки мејл упишете :
Име и презиме
Разред
Назив школе
Ваш наставник хемије.

3 comments:

  1. Redovno pratim nastavu na RTS 3 posecujem blog radim domaći.

    ReplyDelete
  2. Pratim rts3 i radim zadatke Dejana Kosovac

    ReplyDelete