Wednesday, April 29, 2020

Onlajn nastava-hemija,7.razred; 7.čas (od 4.05.- 8.05.)


Драги моји ученици,

Ове недеље ,седме онлајн недеље, анализираћемо како се приказују хемијске промене односно хемијске реакције.У првом полугодишту смо учили да се хемијске промене приказују хемијским једначинама. Сада ћемо видети како се врши :

Састављање једначина хемијских реакција

Да се мало подсетимо:
1) Шта су хемијске реакције?

– Хемијске реакције су процеси при којима долази до хемијске промене.
2) Шта су реактанти?

– Реактанти су полазне супстанце у хемијској реакцији.
3) Шта су реакциони производи?

Реакциони производи су супстанце које настају хемијском променом.

Хемијске реакције се скраћено приказују помоћу хемијских једначина. Свака хемијска једначина има своју леву и десну страну које су одвојене стрелицом. На левој страни хемијске једначине пишу се реактанти. На десној страни хемијске једначине пишу се реакциони производи. Стрелица иде од реактаната ка производима.

Број атома неког хемијског елемента мора бити једнак са леве и десне стране једначине. То се постиже додавањем коефицијената. Коефицијенти морају бити најмањи цели бројеви. Никада не смемо мењати индексе у правилно написаним формулама.
Сви метали и неметали који су на собној температури у чврстом агрегатном стању, изузев јода у хемијским једначинама се представљају симболима: Fe, Zn, Cu, Na, C, P, S...
Неметале, који су на собној температури гасовити, као и течни бром и чврсти јод чине двоатомни молекули које у хемијским једанчинама представљамо: H2, O2, F2, Cl2, N2, Br2, I2. Oзон представљамо формулом О3. Сумпор и фосфор када се то нагласи представљамо: S8, P4.

Применимо све речено на конкретном примеру, нпр. реакција водоника и кисеоника у којој настаје вода:

Н2 + О2 Н2О

Овако написано разликује се број атома водоника и кисеоника са леве у односу на десну страну. Хајде да видимо како то изгледа редом.

На левој стани једначине имамо два атома водоника, на десној страни једначине такође имамо два атома водоника, тако да је број атома водоника са леве и десне стране једначине исти ( то значи да тренутно немамо проблем са водоником).

Како стојимо са кисеоником?

На левој страни једначине су два атома кисеоника, а на десној страни једначине је један атом кисеоника. Због тога испред формуле воде стављамо коефицијент два:

Н2 + О2 2Н2О

На овај начин смо изједначили број атома кисеоника са леве у односу на десну страну једначине

Сада, на левој стани једначине имамо два атома водоника, а на десној страни једначине имамо четири атома водоника. На левој страни испред формуле молекула водоника морамо дописати кеофицијент два:

2 + О2 2О

Тиме је ова једначина изједначена.
Домаћи задатак:

Одредити коефицијент у следећим хемијским једначинама:

1. H2 + Cl2 HCl
2. P4 + O2 P2O5
3. N2 + O2 N2O3
4. Mg + O2 MgO
5. Si + F2 SiF4
6. Na + O2 Na2O
7. S8 + O2 SO2
8. Fe + O2 Fe2O3
9. N2 + H2 NH3


Када пошаљете мејл обавезно напишите :
Име и презиме
Разред
Назив школе


Ваш наставник Вас поздравља


No comments:

Post a Comment